9e | Opéra Garnier

Iedereen die mij kent weet dat ik een zwak heb voor een goeie balletvoorstelling en dat ik regelmatig in Parijs zit om een voorstelling mee te pikken in Opéra Garnier of Opéra Bastille. Het Palais Garnier is één van de mooiste gebouwen van Parijs en loont ook de moeite om “gewoon eens” met een gids te bezoeken. En doe het snel, want het gebouw gaat tussen 2026 en 2028 dicht voor belangrijke renovatiewerken.

Praktisch

2024

Op dit moment staat de gevel van Opéra Garnier in de steigers zodat hij helemaal opgeblonken kan worden voor de Olympische spelen in de zomer van 2024. Maar de Opera van Parijs zou niet tot de top van de wereld behoren indien in die beperking geen culturele creatie uitdaging zien. Het afgelopen jaar vonden regelmatig prachtige creaties plaats op de trappen van Palais Garnier.

Waarom loont het de moeite om het te bezoeken?

De Opéra Garnier, of Palais Garnier, is niet alleen een van de meest adembenemende architectonische wonderen van Parijs, maar ook een plaats vol verhalen en geheimen. Hoewel je dit grandioze gebouw op eigen houtje kunt verkennen, onthult een rondleiding met een gids de verborgen schatten en fascinerende geschiedenis die je zelf misschien zou missen.

Architecturale grandeur

De Opéra Garnier, ontworpen door Charles Garnier en ingehuldigd in 1875, is een meesterwerk van de Beaux-Arts architectuur. De rijke versieringen, het gebruik van diverse materialen (goud! marmer!) en de intrigerende symboliek achter elk detail maken het tot een architecturaal raadsel. Een gids kan je wijzen op de unieke elementen die je misschien niet opmerkt, zoals de bijzondere gebruik van marmer en de betekenissen van de verschillende fresco's en beeldhouwwerken die het interieur en exterieur sieren.

Verhalen van achter de schermen

De Opéra Garnier heeft een rijke geschiedenis, gevuld met kunst, drama en zelfs spookverhalen. Een gids brengt deze verhalen tot leven. Zo vertellen ze over de beroemde 'Phantom of the Opera', geïnspireerd door de mysterieuze verhalen die de hallen van de opera omringen. En wist je dat de Opera haar eigen waterbasis heeft dat ze kunnen gebruiken indien er een brand uitbreekt? De kennis van een gids over de voormalige kunstenaars, de performances en de intriges achter de schermen voegt een diepere laag toe aan je bezoek. In onderstaande video neemt balletster Dorothée Gilbert je mee op sleeptouw, dit geeft al een zéér goede indruk van wat je allemaal zal zien achter de schermen.

Toegang tot exclusieve gebieden

De majestueuze trappenhal

Sommige delen van de Opéra Garnier zijn alleen toegankelijk met een gids. Dit omvat de prachtige bibliotheek-museum, waar je unieke stukken kunt bekijken die de geschiedenis van de opera en zijn producties weergeven. Een rondleiding kan je ook achter de schermen brengen, waar je een blik kunt werpen op de repetitieruimtes en soms zelfs de kostuumateliers.

De kans op een leuke foto

Met een gids aan je zijde heb je de kans om te stoppen bij de meest fotogenieke plekken in het gebouw. Gidsen weten precies waar je de beste foto’s kunt maken die de grandeur van de Opéra Garnier vastleggen, van de majestueuze trappenhal tot de schitterende Grand Foyer. Wanneer je langskomt tijdens een voorstelling loopt er veel meer volk rond. De Grand Foyer doet trouwens heel hard denken aan de opulente zalen van Versailles.

Volgende
Volgende

11e | Maison Bréguet*****