Château de Chantilly

Kom je met de wagen? Dan zou ik aanraden om een tussenstop te maken in het kasteel van Chantilly, vlakbij Senlis. Gun jezelf 3 à 4 uren om door het kasteel en haar tuinen te slenteren. Perfect indien je ‘s ochtends al vertrokken bent, dan ben je rond de middag in Chantilly. Maar ook een mooie tussenstop op zondagnamiddag op de weg terug naar huis.

Het is er nooit écht druk. Waardoor je tot alles écht in je op kan laten gaan. Ik heb er meerdere uren versleten met m’n neus tot op de kunstwerken en geen enkele zaalwachter heeft mij ooit tegengehouden. De collectie bevat bovendien een prachtige reeks portretten van écht grote namen, maar daarover later meer.

Ontdek het betoverende Château de Chantilly
Nestelend in het weelderige groen van de regio Hauts-de-France, staat het Château de Chantilly, een architectonisch juweel dat door de eeuwen heen de tand des tijds heeft doorstaan. Dit kasteel, met zijn rijke geschiedenis en adembenemende schoonheid, is een must-visit voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst, cultuur en de Franse levenswijze.

Het Château de Chantilly dateert oorspronkelijk uit de 14e eeuw, maar het grootste deel van wat vandaag de dag te zien is, werd herbouwd in de 19e eeuw door Henri d'Orléans, hertog van Aumale, die het kasteel erfde toen hij acht jaar oud was. De hertog, een gepassioneerde kunstverzamelaar en historicus, heeft het kasteel omgetoverd tot een prachtig huis en het een centrale plek in de Franse geschiedenis gegeven.

De pronkstukken van de kunstcollectie

Chantilly herbergt een van de mooiste middeleeuwse kunstcollecties van Frankrijk, het moet alleen het Louvre aan zich vooraf laten gaan. De collectie, officieel bekend als de Musée Condé, omvat meer dan 800 schilderijen, duizenden boeken, manuscripten en historische documenten. Enkele van de topstukken zijn drie werken van Raphael en het beroemde schilderij 'Les Trois Grâces' van Jean-Baptiste Camille Corot. Liefhebbers van middeleeuwse en renaissancekunst zullen geboeid zijn door de kwaliteit en diversiteit van de werken.

Copyright: Sophie Lloyd, Château de Chantilly

De tuinen: een ontspannen ontdekkingstocht

De tuinen van Chantilly zijn net zo indrukwekkend als het kasteel zelf. Ontworpen door André Le Nôtre, de tuinarchitect van Versailles, bieden ze een fascinerende blik op de Franse tuinkunst. Bezoekers kunnen wandelen door verschillende delen zoals de Franse tuinen, de Engelse tuin en de Anglo-Chinese tuin, elk met hun eigen unieke stijl en charme. Je kan bij aanschaf van je ticket ook een ritje met het treintje boeken - een sterke aanrader- want het domein is zeer uitgestrekt.

Copyright: Lien De Leenheer

Copyright: Lien De Leenheer

De grote stallen: een monument op zich

De Grandes Écuries (grote stallen) van het kasteel zijn een 18de eeuws meesterwerk. Deze stallen zijn ontworpen om plaats te bieden aan 240 paarden en zijn een van de grootste en meest luxueuze stallen ter wereld. Tegenwoordig huisvesten ze een paardenmuseum en worden er regelmatig paardenshows en dressuurvoorstelligen gehouden.

Copyright: Marc Walter, Chateau de Chantilly

Jaarlijkse festiviteiten

Chantilly is het hele jaar door een levendige locatie met tal van evenementen, waaronder de beroemde Prix de Diane, een glamoureuze paardenrace die elk jaar in juni plaatsvindt. Daarnaast zijn er concerten, bloemententoonstellingen en lichtshows die bezoekers van over de hele wereld aantrekken.

Luxetrouwfeesten: een sprookjesachtige achtergrond

Met zijn sprookjesachtige uiterlijk en luxueuze faciliteiten is Chantilly ook een populaire locatie voor luxe trouwfeesten. Ik had het “geluk” van de opbouw van een aantal van deze feesten mee te maken en wow… next level shizzle ;-)

Logeren in de buurt?

Extra tip: Chantilly ligt op een uurtje rijden van Parijs. Ik rij soms op het einde van een werkdag tot daar - een goeie 2,5u rijden voor mij. ‘s Avonds kan je dan logeren in Le Grand Pavillion Chantilly**** (het vroegere Hyatt Chantilly). Het ligt in een al even idyllisch kader als het museum: uitgestrekt en veel groen. Perfect om even op adem te komen.

Vorige
Vorige

8e | Petit Palais

Volgende
Volgende

11e | Pierre Sang on Gambey