Versailles bezoeken?

Het kasteel van Versailles, een van de meest beroemde en bezochte historische plekken in Frankrijk. Het trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Met zijn rijke geschiedenis en pompeuze architectuur, zou men denken dat dit een niet te missen bestemming is.

Wel kijk - ik ben geen fan. Moet je het Kasteel van Versailles wel eens gezien hebben in je leven? Jazeker. Zijn er betere kastelen om te bezoeken? Zeer zeker. Dus hier zijn 4 redenen waarom een bezoek aan het Kasteel van Versailles misschien niet de moeite waard is - en wat ik dan wél zou voorstellen.

De logeerpoties, als je dan toch gaat…

  • MGallery Le Louis Versailles****. Het ligt op wandelafstand van het kasteel en het is er rustig slapen. Ook lekker restaurant en gezellig terras. €300 per nacht.

  • Waldorf Astoria Versailles - Trianon Palace ****. Ligt vlak naast het park van Versailles, het restaurant wordt door Gordon Ramsay uitgebaat en je hebt er een zwembad en sauna. €400 per nacht.

  • Maar je kan ook logeren IN het paleis, in ‘Le Grand Contrôle’, Airelles Chateau de Versailles GL, waarbij je dan de kans hebt om het kasteel zonder volk te bezoeken. Je kan bovendien genieten van gastronomische maaltijden van Alain Ducasse. De prijs? €3400 tot €15.000 per nacht.

Maar goed… de 4 redenen dus waarom je het niét moet bezoeken.

  1. De massa's toeristen

Versailles is enorm populair. Dit betekent vaak lange wachtrijen voor de ingang (soms uren!), drukke zalen (waardoor je niéts van de architectuur écht kan opnemen) en galerijen, en een constante strijd om een glimp op te vangen van de beroemde spiegels in de Spiegelzaal. De grote hoeveelheid mensen kan de ervaring sterk verminderen, vooral als je op zoek bent naar een rustig moment om de kunst en architectuur echt op je in te laten werken.

De realiteit van de Spiegelzaal. Onmogelijk om de grandeur écht in je op te nemen. Al is het maar omdat je voortdurend moet uitwijken voor selfiesticks.

De tuinen vind ik dan weer wél een heerlijkheid om in rond te lopen. Bovendien vinden er regelmatig evenementen plaats, zoals een muzikale fonteinshow.

2. Het is een beetje “meh”

Het overgrote deel van het kasteel heeft geen aankleding meer. 80% van het gebouw zijn grote gangen met gewoon blanke stenen. En zelfs de aangeklede ruimtes bevatten nog amper meubels en geen kunstwerken. Dan vind het Kasteel van Chantilly off het Kasteel van Fontainebleau met haar 1500 aangeklede kamers, véél meer de moeite.

3. Het ligt buiten Parijs, maak er dus maar een volledige dag van!

Een bezoek aan het Kasteel van Versailles is geen kleine onderneming. Om het kasteel zelf grondig te verkennen en enkele van de belangrijkste kamers en galerijen te zien, heb je minstens 2 tot 3 uur nodig. Wil je echter ook de uitgestrekte tuinen, het Park, de Trianons en het Hameau de la Reine bezoeken, plan dan een hele dag. De tuinen alleen kunnen al enkele uren in beslag nemen, vooral als je van plan bent om de verder afgelegen delen van het park te verkennen of een van de muzikale fonteinshows te bekijken.

Je bent met de wagen uit het centrum toch al snel één uur onderweg naar Versailes - enkele rit. Maak daar twee uur van indien je ‘s ochtends of ‘s avonds in de piekuren terechtkomt. Het is dus niet het soort locatie waar je even snel binnen springt op jouw 3 dagen in Parijs. Met de wagen neem je vanuit Parijs de A13 snelweg richting Rouen, en neem je de afslag Versailles-Château. Er zijn meerdere parkeergelegenheden rondom het kasteel, maar deze kunnen snel vol raken tijdens het hoogseizoen. Het is raadzaam om vroeg in de ochtend te vertrekken om een parkeerplaats te vinden. Of om verder te parkeren en in de plaats een mooie wandeling richting ingang te doen.

Het openbaar vervoer neem je vanuit het centrum van Parijs de RER C lijn die rechtstreeks naar het station Versailles Château Rive Gauche gaat. De treinreis duurt ongeveer 30 tot 40 minuten. Vanaf het station is het slechts een korte wandeling van 10 minuten naar het kasteel. Er zijn ook shuttlebussen beschikbaar vanuit Parijs die bezoekers direct naar het kasteel brengen. Shuttles vertrekken vaak vanaf centrale locaties zoals de Eiffeltoren of het Louvre.

- **Begin vroeg**: Vooral in het hoogseizoen kan het kasteel erg druk worden. Een vroege start kan je helpen om de grootste drukte voor te zijn.

- **Bekijk de evenementenkalender**: Controleer de kalender voor speciale evenementen zoals de muzikale tuin- en fonteinshows die je bezoek nog magischer kunnen maken.

Een goed gepland bezoek aan het Kasteel van Versailles is een onvergetelijke ervaring, rijk aan geschiedenis en schoonheid. Met de juiste voorbereiding kun je genieten van alles wat dit prachtige paleis en zijn tuinen te bieden hebben.

4. Een bezoekje tikt al snel aan

Tip: koop jouw kaartjes online. Om zéér lange wachtrijen te vermijden, is het verstandig om je toegangskaarten van tevoren online te kopen. Maar schrik niet: zélfs met een ticket sta je soms nog een (half)uurtje aan te schuiven om binnen te geraken.

Hier is een samenvatting van de verschillende ticketopties (prijzen per persoon, sommige tickets kan je enkel als koppel kopen) voor het landgoed van Versailles. Om ten volle van het uitgestrekte domein te kunnen genieten, moet je toch aardig in de buidel tasten. Maak er dus het beste van en ga voor die boottocht, fietstocht, fonteinshow, etc.

  • Paspoort ticket (€32)
    Biedt toegang tot het gehele landgoed van Versailles, inclusief het Paleis, het Domein van Trianon en de tuinen.

  • Paleis ticket (€21)
    Geeft enkel toegang tot het Paleis van Versailles.

  • Trianon domein ticket (€12)
    Verleent toegang tot het Domein van Trianon, inclusief het Grand Trianon.

  • Paspoort + retourrit met het treintje (€31-€39)
    Inclusief toegang tot het gehele landgoed en een retourrit met het treintje.

  • Paspoort + culinaire pauze (€54-€62) Omvat toegang tot het gehele landgoed en lunch in het restaurant La Petite Venise.

  • Paspoort + Roeiboottocht (€37)
    Inclusief toegang tot het gehele landgoed en een 1-uur durende roeiboottocht op het Grand Canal.

  • Paspoort + fietstocht (€34)
    Inclusief toegang tot het gehele landgoed en een 1-uur durende fietstocht in het Park.

  • Paspoort + Paardenshow: €56
    Inclusief toegang tot het hele landgoed en een paardenshow.

  • Show Muzikale Fonteinen Ticket (€10,5)
    Op specifieke dagen tussen maart en oktober kan je in de tuinen van Versailles de vijvers, parterres, standbeelden en de Orangerie verkennen, waarbij de fonteinen water spuiten op het ritme van barokmuziek tijdens de Muzikale Fonteinenshow.

  • Muzikale Tuinen Ticket (€10)
    Ontdek de vijvers, parterres, standbeelden en de Orangerie van de tuinen van Versailles, waar op specifieke dagen tussen april en oktober muzikale wandelingen worden georganiseerd langs de speciaal geopende bosjes, op het ritme van barokmuziek.

  • Fonteinen Nachtshow Ticket (32)

    Tijdens de Fountains Night Show bieden de tuinen van Louis XIV een indrukwekkende beleving met geluid- en visuele effecten na zonsondergang, waarbij de vijvers en bosjes tot leven komen dankzij een fonteinshow en speciale belichting, afgesloten met een spectaculair vuurwerk. Het ticket geeft alleen toegang tot de tuinen op de avond van de show, die plaatsvindt op specifieke data tussen juni en september, inclusief speciale evenementen zoals de 90ste verjaardag van de Franse luchtmacht of de nationale franse feestdag (14 juli).

Maar als je dus toch gaat… geniet er dan ten volle van :)

(En koop je een paar macarons in het Ladurée winkeltje in het kasteel…mmmm)

Vorige
Vorige

Versailles | MGallery Le Louis ****

Volgende
Volgende

Gewoon zin in een lekkere salade? I got you.